11 savjeta kako efikasno prodati nekretninu
 Home    11 savjeta kako efikasno prodati nekretninu

11 savjeta kako efikasno prodati nekretninu

11 savjeta kako efikasno prodati nekretninu – Kako bi ostvarili postavljeni cilj, potrebna je priprema, a takođe je potrebno i ispuniti određene uslove.

11 savjeta kako efikasno prodati nekretninu

 

 1. Rana priprema

Kako bi nekretnina uopšte mogla biti prodata, neophodno je provjeriti i pripremiti dokumentaciju. Potrebno je imati izvod iz zemljišnih knjiga – vlasnički list, t.j. izvod iz lista nepokretnosti. Zatim građevinsku i upotrebnu dozvolu ukoliko je riječ o Novogradnji. Takođe potrebno je pripremiti tlocrt – odnosno crtež etaža objekta koji projektovanjem njegovih kota na papir prikazuje dimenzije/površine svih prostorija.

Potrebno je očistiti nekretninu i izolovati i skloniti višak stvari koja svojim prisustvom na loš način skreću pažnju za potrebe profesionalnog fotografisanja, snimanja nekretnine ili 360° fotografija nekretnine (Novo u Crnoj Gori) ili za obično slikanje telefonom, a istraživanja pokazuju da je procenat poziva za nekretnine sa profesionalnim snimcima značajno veći.

 1. Priprema koja garantuje – prodaja nekretnine

Dodatne stvari koje mogu biti luksuz, ali višestruko ubrzavaju i ostvaruju ciljeve i pravi ljudi znaju da prepoznaju šansu koje oni pružaju. U prvom planu govorimo o procjeni tržišne vrijednosti nekretnina i koja dolazi od strane sertifikovanih procjenitelja čime posjedujući taj dokument ujedno u rukama imate moćan adut u pregovorima čime apsolutno nemate bojazan da konačna cijena može biti potplaćena.

Naredni korak predstavlja energetsko sertifikovanje nekretnina, odnosno posjedovanje energetskog pasoša koji pokazuje kvalitet zgrade/kuće, komfor, potrošnju energije (grijanje, hlađenje, ventilacija, sanitarna topla voda)  i buduće režijske troškove. To osim što govori o vašoj ozbiljnost i pouzdanosti kao prodavca može dodatno da utiče ne samo na brzinu prodaje već i cijenu nekretnine. Neophodno je istaći činjenicu da kako se Crna Gora kreće ka Evropskoj Uniji, usvajanjem zakona i usklađivanjem legislative sa Evropskom Unijom, energetski pasoš će iz luksuza prerasti u neophodnost.

Legitimni član ove grupe su takođe i profesionalno fotografisanje, snimanje nekretnina i 360° fotografije (novo u Crnoj Gori) i digitalne obrade prije objavljivanja, nešto bez čega je svako oglašavanje na internetu osuđene na dodatne nedelje i mjesece čekanja.

 1. Odrediti realnu cijenu nekretnine za prodaju

Više je načina na osnovu kojih je moguće odrediti cijenu i to:

 • Istraživanjem tržišta, odnosno cijene nekretnina iz Vašeg komšiluka ili istog dijela grada, koje su sa jedne strane već prodate, a sa druge strane se i dalje oglašavaju kod nas ili negdje drugdje na internetu.
 • Dok poredite cijenu sličnih nekretnina na internetu imajte na umu da iste mogu biti „napumpane“ i do 30% iznad realne vrijednosti;
 • Savjetujte se sa agencijama za nekretnine, ili sa nama ili jednostavno naručite tržišnu procjenu i budite mirni.

 1. Unaprijed odlučite najnižu cijenu ispod koje ne možete ići

Pregovori su nešto od čega ne bi trebali ni da bježite ni da se stidite. U brojnim kulturama pregovori predstavljaju neizbježni „svršetak“ pred konačno sklapanje dogovora. Stoga i vi ste u mogućnost da u startu postavite nešto višu cijenu koja pak može biti spuštena do određenog nivoa, pri čemu savjetujemo da donja cijena predstavlja realnu vrijednost nekretnine, a da u pregovorima ista nešto ispod čega ne možete ići.

 1. U što kraćem roku prihvatite ili odbijte dobijenu ponudu

Nemojte odugovlačiti. Trebate biti svjesni da kupci osim vašeg stana obilaze još na desetine drugih, i osim kvalitetom potrebno je istaći se razumom, stavom i odlučnošću čime je potrebno ostaviti dojam pouzdanosti. Jasno je da ne možemo poslovati, a pogotovo ne o ovakvim krupnim stvarima sa osobama koje nam ne ulivaju povjerenje. Ukoliko Vam ponuda odgovara, prihvatite je u što kraćem roku.

 1. Budite pripravni za iseljenje ukoliko živite u toj nekretnini

Donesena odluka o prodaji mora uticati i na vašu pripravnost u slučaju dobijanja odgovarajuće ponude za prodaju nekretnine. Stoga iznesite sve stvari koje ne koristite duže vrijeme i bacite, poklonite ili odnesite u ostavu ili garažu kod nekog od prijatelja ili rodbine. Iskustva su takva da je kupcima nekretnina najčešće vrlo neprijatno ukoliko je nekretnina natrpana stvarama, pogotovo onim lične prirode. To najčešće dovodi do brzog odustajanja istih. Isto važi i za poslovne prostore.

 1. Potpisivanje Predugovora

Nakon sklapanja dogovora o prodaji nekretnina sa kupcom, na redu je potpisivanje Predugovora koji sadrži osnovne odredbe svih detalja vezanoa za kupoprodaju, I na Vama je da odredite da li želite zahtijevati određenu novčanu zalogu (“kaparu”) kao svojevrsni dokaz kupca o ozbiljnosti. Ta kapara može da iznosi do 10% ukupne cijene nekretnine.

 1. Potpisivanje Ugovora

U najvećem broju slučajeva prilikom kupoprodaje nekretnina, jedna od “pomoći” je stambeni bankarski kredit. Stoga nakon odobravanja istog kupcu vama stiže novac i u mogućnosti ste da zaključite Ugovor I isti ovjeriti kod notara. I Vi kao prodavci I sa druge strane kupac dobijate primjer Rješenja Katastra o prenosu prava svojine. Kupac 7 dana nakon toga dolazi do Lista Nepokretnosti, što je signal da je čitavi proces uspješno završen.

9.  Iseljavanje

10. Izmirenje svih do tad neplaćenih računa I predaja ključeva

11.  Stisak ruke I uspješno obavljen posao

Predali ste ključeve nekretnine u prave ruke. Čestitamo!

 

Registrujte se brzo i lako i objavite oglas besplatno na našoj platformi NaMapi! Svima ćemo zauvjek nuditi besplatno prisustvo, a odnos cijene i kvaliteta naših plaćenih usluga je na Vama da otkrijete i shvatite. 

Neke od naših usluga, kako bi lakše ostvarili cilj, su:

 • Multimedijalne usluge – Profesionalno fotografisanje, snimanje i 360° fotografije nekretnina (NOVO u Crnoj Gori);
 • Content marketing – Kreativno detaljno pisanje tekstova za sva tri oglasa;
 • Mi dodajemo oglas umjesto Vas – Registracija na našem sajtu namapi.me i dodavanje oglasa sa naše strane;
 • Digitalni marketing – Facebook, Instagram i Linkedin plaćeno reklamiranje i Google Adwords (na prvoj stranici za ključne riječi) o našem trošku.
 • Prevođenje – Prevod oglasa na engleski i ruski jezik.
 • Direktan kontakt – potencijalne interesne grupe koje vide oglas na sajtu se direktno javljaju vama, mi ne posredujemo i ne uzimamo proviziju.
 • Dozvoljeno autorsko pravo – ne pravimo problem da sav naš autorski materijal osvane i na drugim sajtovima za oglašavanje ili agencijama za nekretnine, čime višestruko olakšavate i sebi i njima,a vaš oglas i tamo krasi profesionalizam i reprezentativnost (uz obavezno linkovanje matičnog oglasa na našem sajtu)
 • Savremenost – korišćenjem savremene platforme na našem sajtu (i uskoro android i iOS aplikacije) kao što je i u inostranstvu, lakše se ostvaruje cilj.

Cijena cijelog paketa već od 150 EUR.

Studio za Nekretnine – NaMapi

Pročitajte još:

11 savjeta kako pravilno kupiti nekretninu

11 savjeta kako pripremiti stan na dan i smjestaj u turizmu

Zašto angažovati Studio za nekretnine?

Marketing u nekretninama – Agencije za nekretnine Podgorica