11 savjeta kako pravilno kupiti nekretninu
 Home    11 savjeta kako pravilno kupiti nekretninu

11 savjeta kako pravilno kupiti nekretninu

11 savjeta kako pravilno kupiti nekretninu – NaMapi želi ponuditi svim pojedincima i grupama najbolje uslove i prave informacije kako bi ostvarili cilj i kupili nekretninu u Crnoj Gori.

11 savjeta kako pravilno kupiti nekretninu

Napravili ste prvi korak – donijeli ste odluku o kupovini stana ili kuće. Ali šta dalje? Znamo da ste zbunjeni i nemate fokus, tražite internetom ili kroz tender oglase. Zovete. Obilazite. Iskustva su pokazala da uglavnom niste zadovoljni. Da li je to zbog toga što je oglas davno istekao a i dalje je aktivan (to kod nas nikad neće biti slučaj!), neljubazan domaćin ili agencija. Da li je to možda jednostavno nepristupačna cijena ili ipak slike koje ne odražavaju stvarno stanje u stanu ili kući. Različita su iskustva i naravno moguće ih je zaobići.

U slučaju da se sve poklopi, očekuje vas u velikoj većini slučajeva potraga za najpovoljnijim stambenim kreditom i velikom količinom trke i dokumenata koji moraju biti dostavljeni,a onaj jedan nedostajući papir uvijek vrijeba iza ugla.

Na kraju, pravni i administrativni poslovi su ti koji stvaraju dodatnu glavobolju i dodatno cijede vaš budžet.

Sve gorenavedeno je dugotrajan proces, jer ipak za veliku većinu nas kupovina stana ili kuće jedna je od najvećih finansijskih odluka u životu. Zbog toga smo za vas pripremili vodič, korak-po-korak kako bi se bolje upoznali sa fazama kupoprodajnog procesa iz ugla kupca. Ukoliko ste prodavac nekretnine za Vas smo pripremili sledeći tekst – 11 savjeta kako efikasno prodati nekretninu.

 

……………………………………………………………………………

Da se vratite na početnu stranu i da započnete pretragu nekretnina na mapi u Podgorici i Crnoj Gori, možete kliknuti OVDJE – NaMapi početna stranica.

…………………………………………………………………………….

 

1.    Sredite svoje finansije

Prije ozbiljnije potrage za nekretninama, naša preporuka je da odredite koliko ste spremni da platite, koji dio toga ćete sami finansirati a za koliki ćete potražitvati sredstva od banke. Da li ispunjavate sve bankarske uslove, koji je mjesečni anuitet (rata+kamata) koju možete da platite. Predlažemo Vam da popunite naš upitnik o stambeno-kreditnom savjetovanju kako bi Vam u najkraćem roku dali jasniju sliku i pomogli Vam. Možda dođete i do povoljnijeg kredita za koji inače ne bi ste ni znali.

 

2.    Registrujte svoju tražnju

Jednostavno nam se javite upitom na mejl info@namapi.me ili sms-om (Viber i WhatsApp takođe) na broj +38267455255 gdje ćemo vam u najkraćem roku istražiti tržište i povezati vas sa relevantnim licima koji prodaju nekretnine a njihova ponuda je bliska vašoj tražnji.

 

3.    Pronalažanje adekvatne nekretnine za vas

Nakon što shvatimo šta zaista tražite i uzmemo u obzir vaše mogućnosti, dobićete ponudu sa nekretninama fizičkih i pravnih lica (agencija za nekretnine) koji odgovaraju vašem zahtjevu. Takođe, ukoliko “nigdje ne gori” i ako Vam nije odmah hitno, na nedeljnoj bazi ćete dobijati izvještaj o nekretninama koje najbolje oslikavaju vaše želje i mogućnosti.

 

4.    Organizovanje kvalitetnih obilazaka

Na tržištu u Crnoj Gori je velika konkurencija između agencija za nekretnine, sa akcentom u Podgorici, a mi sarađujemo samo sa najboljima, i trudimo se da i sami uspostavimo standarde u Crnoj Gori. Organizovan prevoz je takođe nešto što možete da očekujete, a provjera dokumenata u vidu eventualnog postojanja tereta, ograničenja nešto bez čega bi ponuda koja slijedi bila besmislena i samim tim iste stvari moraju biti provjerene u startu.

 

5.    Ponuda

Nakon što odlučite o nekretnini koja bi zadovoljila sve vaše uslove i mogućnosti na red stupa davanje ponude i pregovori sa prodavcem. Pregovori su sastavni dio ali i vezivno tkivo ponude i krajnjeg sklopljenog dogovora i od njih ne treba da bježite ili da se stidite. Osim cijene, pregovara se i o drugim uobičajenim uslovima u procesu kupoprodaje nekretnina (evidencija režija, rokovi iseljenja, opremljenost, različite popravke i sitni radovi itd).

 

6.    Sklapanje dogovora

Nakon što prodavac prihvati Vašu ponudu ono što je najbitnije jeste narednog dana (uvjek je jutro pametnije od noći) da se sastanete sa prodavcem kako bi definisali detaljno sve uslove koji su inače neophodni kod sastavljanje Ugovora.

 

7.    Pravni i administrativni poslovi u prometu nekretnina

Definisanjem svih detalja stvara se mogućnost angažovanja pravnog tima koji za vas obavlja provjeru dokumentacije, pravno savjetovanje, predugovor u prometu nekretnina, kupoprodajni ugovor, uknjižbu prava vlasnika, pripremu dokumentacije za poresku upravu, predaja katastarskog zahtjeva za promjenu posjeda i slično. Da, dosta vas posla čeka i potreban Vam je neko da prati Vaš put.

 

8.    Predugovor i novčani zalog

Predugovor se sastavlja i obavezuje stranke na sklapanje glavnog Ugovora, obično nakon ispunjenja određenog uslova ili nakon što prođe određeni vremenski period, uz vrlo često i novčani zalog („kapara“) koji nekad može da iznosi i do 10% od kupovne cijene.

 

9.    Kreditiranje kod banke i procjena vrijednosti stana

Nakon potpisivanje Predugovora, ono što vas najčešće iščekuje jeste odlazak u banku. Već u startu čitavog procesa, popunjavanjem našeg upitnika o dobijanju stambenih kredita   i dobijanjem brzog odgovora, više od 50% skraćujete sebi izgubljeno vrijeme, dodatno potrošeni novac, kao i lijepo raspoloženje. Da pročitate više o tome kako možete popraviti svoje šanse da ostvarite cilj koristeći procjenu, kliknite OVDJE – Procjena tržišne vrijednosti nekretnina u Crnoj Gori.

 

10.  Sklapanje Ugovora i ovjera kod notara

Nakon odobravanja kredita, sastavlja se Ugovor o kupovini/prodaji nekretnine na temelju podataka iz Predugovora. Potpisan Ugovor je potrebno ovjeriti kod notara. Notar predaje u Katastar jedan primjerak Ugovora o kupoprodaji. Registracija svojine u Katastru traje do 3 mjeseca. Vi kao kupac, kao i prodavac nekretnine dobijate Rješenje Katastra o prenosu prava svojine. Na osnovu tog Rješenja, kao kupac u roku od 7 dana dolazite do Lista Nepokretnosti,

Od posla preostalo je još „samo“ prevesti sve račune na Vaše ime (struja, voda, komunalije, TV, godišnji porez i dr.)

 

11.  Stisak ruke i uspješno obavljen posao

Ključevi nekretnine su u vašim rukama. Čestitamo!

 

……………………………………………………………………………

Da se vratite na početnu stranu i da započnete pretragu nekretnina na mapi u Podgorici i Crnoj Gori, možete kliknuti OVDJE – NaMapi početna stanica.

…………………………………………………………………………….

 

Pratite nas na zvaničnoj Facebook stranici NaMapi – Studio za Nekretnine, pošaljite email na info@namapi.me ili nas kontaktirajte na broj 069/432-577 ako želite da vam dodatno pomognemo.

 

Pročitajte još:

11 savjeta kako efikasno prodati nekretninu

11 savjeta kako pripremiti stan na dan i smjestaj u turizmu

Zašto angažovati Studio za nekretnine?

Mi nismo agencija za nekretnine! Maperi su ti koji pomažu agencijama i fizičkim licima da lakše ostvare svoj cilj.

Da saznate šta mi to zapravo radimo drugačije i čime se bavimo – pročitajte naš tekst marketing u nekretninama. A zatim pogledajte kako  to izgleda i u praksi – ovo je savremeni i moderni oglas za  stan koji se izdaje u Podgorici u City Kvartu. Izdat je već nakon 10 dana, vlasnik je ostvario cilj. Takođe, od ovog placa na domak Podgorice, napravili smo spektakl, vlasnik očekuje skoru prodaju.

 

Da uvidite kako lakše dobiti stambeni kredit kliknite ovdje.

Da se vratite na početnu stranicu na sajtu na mapi kliknite ovdje.

Da postanete naš član pročitajte 11 razloga zašto biti zaposleni NaMapi i prijavite se