Home    Zašto baš Preko Morače kupiti stan u Podgorici?

Zašto baš Preko Morače kupiti stan u Podgorici?

 

“Preko Morače” neki već nazivaju i novim centrom grada…

Poučeni iskustvom koje smo do sada stekli, jedan od djelova grada koji je najtraženiji, ukoliko ne računamo City kvart, predstavlja upravo dio grada Preko Morače. 

Koje su to pogodnosti i ljepote ovog kvarta i zašto se sve više ljudi odlučuje na kupovinu stana ili iznajmljivanje poslovnog prostora upravo u ovom dijelu Podgorice imaćete priliku da saznate u današnjem Blog postu.

 

Istorijat

Stariji dio naselja čine zgrade tipične za onu bivšu nam Jugoslaviju, a ubrzani razvoj Podgorice koja se u poslednjih 15 godina neprestano izgrađuje, stvorio je od prekomoračkog dijela grada spoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

U početku, stambeni blokovi predviđani su većinom za porodice JNA oficira, što se naravno u proteklom periodu značajno izmijenilo, gdje je ipak potrebno priznati, da i dalje dobar dio žitelja Preko Morače vuče neku povezanost sa JNA.

Već kada je gradnja bila u toku, dio grada dobio je prefiks pogodnog za život, zbog širokih bulevara, povezanosti, institucija, ustanova, a sve zbog urbanističkog plana i zelenih površina koji treba da služe za primjer i današnjim planerima kako ne bi dolazilo do dobro poznatih grešaka u nekim drugim djelovima Podgorice.

Tadašnje arhitekte u socijalizmu, smatrali su da nekretnine u starogradnji  trebaju da odlikuju komocijom i prostranošću kao jednom od ključnih karakteristike, te su stoga stanovi u starogradnji danas sa većim sobama, zasebnim prostorijama kuhinjom i trpezarijom, što je danas u novogradnji rijetkost gdje se radi na minimalizmu i uštedi prostora. Interesatno je takođe navesti razliku koja karakteriše starogradnju, odnosno da su u Listovima nepokretnosti upisane kvadrature bez ugradnih plakara i terasa, dok se danas svaki cm2 računa.

Veliki dvosoban stan u ulici Ivana Vujosevica Preko Morace na prodaju

Geografski, dio grada Preko Morače se u Podgorici danas prostire od na jugozapadnoj “granici” Union bridge-a i Krivog mosta, zatim zapadno sa City kvart-om, sjeverozapadno sa početkom Bloka 5 i Tološke šume, a sjeveroistočno sa Momišićima i Malim brdom, kod reda tkzv. “Pet udovica“, dok je jugoistok rezervisan za rijeku Moraču, koju mostovima Milenijum, Moskovski, mali pješački, Blaža Jovanovića, Union bridge i Krivi most, povezuje lijevu i desnu stranu grada.

 

Novi centar grada?

Kao što smo gore naveli, sjajan urbanistički plan, stvorio je od Preko Morače jedan od poželjnijih djelova grada za život kako u Podgorici tako i u cijeloj Crnoj Gori. Veliki broj vrtića, nekoliko Osnovnih škola, Domova zdravlja, zelenih površina, igrališta su jedni od glavnih aduta, a novi fokusi zbivanja u Podgorici, koji su sa istorijskog centra “skliznuli” zapadno, doveli su i do prekompozicije  pojma samog “centra grada”.

Ukoliko odlučite da se kupovina nekretnine završi upravo Preko Morače, vjerujemo da će prethodne navedene prednosti imati presudan uticaj.

Prodaja Dvosoban stan Preko Morace na uglu Moskovske i Bulevara

 

Sljedeći put kada budete šetali Podgoricom, obratite pažnju. 🙂 Tržište nekretnina u Podgorici možda najkvalitetnije može da posvjedoči kroz razlike u cijenama iznajmljivanja poslovnih prostora, i neuporedivo veću tražnju u korist prekomoračkog dijela grada u odnosu na centar. Različiti tipovi radnji poput butika, prodavnica, kafića i restorana ostvaruje veći promet i “popunjenost” kapaciteta, a brojni nažalost zatvoreni poslovni prostori u centru dodatno dopunjuju sliku.

 

Ističemo i mane

Ako kažemo da su tadašnji planeri izrazito “pogodili”, onda moramo pak istaći i nedovoljnu kreativnost arhitekata i dizajnera. 🙂

Naravno govorimo o velikom kvalitetu starogradnje nekretnina koja dosta dobro podnosi zub vremena, ali bazičan izgled zgrada u starogradnji i nedostatak inventivnosti, ponegdje i nedostatak liftova i trošne ploče umjesto krovova, čine po našem mišljenju praktično glavnu manu. Naravno ovdje izuzimamo novogradnju Preko Morače, koja ipak i sama ima svojih mana.

Drugu manu pripisali bi savremenoj urbanizaciji grada. Sve gušća naseljenost u ovom dijelu grada dovela je i “gužve” na parking prostorima, a nedostatak podzemnih garaža u starogradnji je nešto zbog čega danas djelimično ispaštamo.

Za neke takođe mana, ali ovim putem navodimo i cijenu kao potencijalnu kočnicu između vas i stanova ovdje. Kada govorimo o Starogradnji Preko Morače brojni su faktori koji utiču, poput spratnosti, stepena renoviranosti, “reputaciji” zgrada poput pojedinih vojnih i slično i tada zavisno naravno i od kvadrature govorimo o rasponu 900e-1,350e/m2.

Prodaje se Dvosoban stan u Starogradnji Preko Morace Podgorica

 

Već kada je riječ o novogradnji Preko Morače, odnosno zgradama poput Profesorske u Bulevaru Džordža Vašingtona, tik do spomenika Svetog Petra, zgradi gdje je restoran Leonardo, zgradi Maxim, Normal company, Vektri, Zetagradnji kod Mljekare, zgradi kod Hrama i najmanjeg kružnog toka u gradu i drugim sličnima, govorimo o cijenama od 1,100e-2,000e/m2 pa čak i više. 🙂

Dvosoban stan na prodaju Preko Morace kod Hrama Novogradnja Podgorica

 

NaMapi komentar

Nešto šta mi savjetujemo našim kupcima, kojima pomažemo u potrazi i dajemo stručna mišljenja, jeste da se idealno nikada neće pojaviti, te da je ono optimalno, što zadovoljava najviše kriterijuma a sa druge strane ne ispašta zbog previše mana, potrebno objeručke prihvatiti.

Prvi i osnovni uslov za postojanje tražnje jeste naravno novac, a kroz taj određeni budžet nastupaju i vaše želje. Ukoliko uzimate stambeni kredit za kupovinu stana, naš tim vam može pomoći kroz savjetovanje, kako ne bi posjećivali baš svaku banku i trošili vrijeme. Sve što treba da uradite jeste da popunite ovaj stambeno kreditni upitnik na našem sajtu. 

Što se prodaje stanova Preko Morače tiče, ona uz djelove grada City kvart, Ljubović predstavlja najtraženije lokacije u ukupnoj prodaji stanova u Podgorici.

 

Zašto baš Preko Morače kupiti stan u Podgorici?

 

Šta je to što vas zadržava u ovom dijelu grada a mi to nismo naveli?

Postoji li možda još neka mana?

____________________________________________________________________

Autor teksta je Mišo Savović, osnivač i izvršni direktor NaMapi – Studio za nekretnine.

Kontakt: miso.savovic@namapi.me i +382 69 432 577