Home    Kakvu sigurnost dobijamo ako osiguramo domaćinstvo?

Kakvu sigurnost dobijamo ako osiguramo domaćinstvo?

Kakvu sigurnost dobijamo ako osiguramo domaćinstvo?

Ranije na mapi, imali ste prilike da čitate Zašto baš Preko Morače kupiti stan u Podgorici.

Danas u Crnoj Gori, velikoj većini nas imovina u vidu nekretnine, bio to stan, kuća ili poslovni prostor, predstavlja najvrijedniju imovinu koju posjedujemo.

Ipak, ne odnosimo se svi sa jednakom količinom pažnje prema onome šta posjedujemo. U prilog tome, nažalost i dalje potcijenjena vrijednost danas predstavlja osiguranje imovine i domaćinstava, koje je moglo višestruko da koristi bilo nama ili našim komšijama. Pogotovo ukoliko živimo u starogradnji, koliko li vam je puta komšija ispod dolazio da se žali jer mu se pojavila vlaga. Ili ste pak vi bili u toj ulozi svom komšiji? 🙂

Da li je razlog to što ljudi smatraju da im se sa stanom ništa ne može desiti ukoliko žive u njemu ili pak strah zbog visokih cijena osiguranja I uopšte neupućenosti šta osiguranje danas pokriva?

Istraživanja su pokazala da kada se pomene osiguranje imovine, prvo na šta se pomisli je osiguranje od provable, poplave ili požara, a samo je mali broj onih koji su upućeni koji je to spektar rizika pokriven polisom.

Izdvajamo najbitnije razloge zašto je korisno imati polisu osiguranja:

 

  • Imovina u Vašem posjedu sigurna je gdje god se nalazite:

Najčešći razlog zbog kojeg se vlasnici nekretnine odlučuju na osiguranje kuće ili stana jeste strah od provale. Alarmi, protivprovalna vrata i druge individualne mjere sigurnosti nikad nisu suvišni, ali provalnici znaju mnoge trikove kojima ih mogu zaobići.

Odmah iza straha od provale, nalaze se rizici od požara ili poplava, koji mogu izbiti u vašem stanu ali i u nekom od susjednih stanova. Okolnosti ili obim ovih opasnosti po vašu nekretninu niko ne može predvidjeti, te je osiguranje imovine kod osiguravajućih kuća i ovdje najbolji garant za miran i bezbrižan san, bilo da se nalazite u svom domu ili negdje drugo, daleko od doma.

Osiguranje imovine pokriva i štete od prirodnih nepogoda kao što su udar groma, grad ili oluja, kao i štete nastale prilikom eksplozija.

 

  • Osigurani ste od tužbi i nesuglasica kod naknade štete trećim osobama 

Iako mnogim ljudima prilikom osiguravanja stana ili kuće ovo nije prva stvar o kojoj razmišljaju, polise osiguranja domaćinstva vas štite i u slučaju da se neka osoba povrijedi ili nastrada na vašem posjedu. Nisu rijetki slučajevi u kojima treća osoba nakon nezgode potražuje odštete sudskim putem tako da vas osiguranje nekretnine štiti od ovih neugodnosti ali i nepredviđenih dodatnih troškova.

 

  • Naknada za zamjenski prostor i ostale pogodnosti

Ukoliko zbog neke neugodnosti ili prirodne nepogode niste u mogućnosti da boravite u svom domu, ukoliko ste osigurani možete ostvariti i naknadu za zamjenski prostor u kojem možete boraviti sve do povratka u vaš dom. Treba spomenuti da određene polise osiguranja pokrivaju i štete nastale usljed otvorenih prozora, kao i štete koje mogu nastati na stvarima prilikom njihovog premještanja ili preseljenja.

 

  • Ostavili ste slavinu otvorenu? Uništeni su vam lični dokumenti? Ne brinite!

Osiguravajuće kuće u svojim polisama nude još dodatnih pogodnosti o kojima se malo zna, a jedna od njih je osiguranje kod izliva vode iz otvorenih slavina, te čak i naknada za izdavanje ličnih dokumenata uništenih prilikom neke od dosad spomenutih neugodnosti.

 

UNIQA osiguranje kuće i stana pruža mogućnost online kupovine osiguranja domaćinstva

UNIQA osiguranje je prva i za sada jedina osiguravajuća kuća u Crnoj Gori koja omogućava klijentima da osiguranje kuće ili stana kupe online, sa bilo kojeg mobilnog uređaja, bez odlaska u poslovnicu.

Za izračunavanje cijene polise potrebno je svega par klikova:

  1. izabrati predmet osiguranja (kuća ili stan) i unijeti kvadraturu u online formu.
  2. Klijentima su na raspolaganju dva paketa: Komfort i Ekskluziv sa različitim pokrićima osiguranja.

Da saznate više informacija kliknite ovdje.