Home    11 stvari koje treba znati prije nego iznajmite stan

11 stvari koje treba znati prije nego iznajmite stan

Preseljenje i iznajmljivanje novog stana predstavljaju bitnu životnu odluku, a naše informacije pomoći će vam da sve protekne kako treba. Stoga smo za vas napisali 11 savjeta kako na šta sve obratiti pažnju.

 

 1. Odredite mjesečni budžet

Kako bi mogli da razmišljate o nekom dijelu grada ili broju soba u stanu, morate znati sa koliko novca raspolažete mjesečno. Naš savjet je da u glavi imate “zadovoljavajući” budžet i “gornju granicu” preko koje ne možete ići. Važno je imati u vidu da vasa kirija nije jedini trošak u ovom trenutku. Potrebno je saznati više o mjesečnim troškovima za električnu energiju, vodu, komunalije, održavanje ulaza, cijenu garaže ako ista postoji za iznajmljivanje.

 

 1. Saznajte više o dijelu grada koji vas zanima

Pronaći stan nije lako. Postoji pregršt ponude, ali je činjenično stanje takvo da je ponuda ili nekvalitetna ili cjenovno nepopularna, i da ne može da zadovolji postojeću tražnju. Zato je potrebno istražiti kraj koji vas zanima i u kojem bi voljeli živjeti. Naš savjet je da sačekate sada lijepo vrijeme koje sa proljećem dolazi i da naredne izlaske u šetnju usmjerite u taj dio grada i napravite nekoliko “krugova” kroz isti. Potrebno je istražiti i linije gradskog prevoza koje saobraćaju na toj lokaciji i kakva je povezanost sa dijelom gradom gdje radite, učite, studirate ili vodite djecu. Takođe znajući naš mentalitet, dobro je saznati gdje se služi najbolji dojč ili kuvana kafa.

 

 1. Ko je vlasnik stana?

Ako ste pronašli ono što vam odgovora, potrebno je povezati se sa vlasnikom i dogovoriti sastanak. Prvi kontakt I utisak su uvjek ti koji odlučuju da li se možete razumjeti sa budućim stanodavcem. Takođe, bitno je uvjeriti se u (ne)postojanje dugovanja, odnosno da su svi prethodni računi izmireni.

 

 1. Pregovarajte o uslovima

Cijene koje su istaknute nisu mrtvo slovo na papiru i o njima uvjek može da se povede razgovor. Vaši aduti osim pregovaračkog umijeća su i dužina ostanka, plaćanje više mjeseci unaprijed, eventualno ulaganje u stan ili donošenje dijela vaših stvari.

 

 1. Provjerite detalje unutar stana

Potrebno je pitati za nedostatke. Ništa nije savršeno, pa tako ni vaš potencijalno idealni stan. Prođite kroz stan, evidentirajte šta nije dobro, šta ne radi, čemu je potrebna porpavka, bilo da su to zidovi, kupatilo, prozori, vrata, namještaj, televizor.

 

 1. Internet, kablovska i fiksni telefon

Razgovajte sa vlasnikom stana da li gorenavedeni postoje u stanu i da li su već “na ime” postojećeg vlasnika. Ukoliko ne, postoji mogućnost da iste dobijate na svoje ime za period koji ste u stanu, a da nakon toga prenesete “vlasništvo” na vlasnika stana. Takođe, u slučaju dogovora sa vlasnikom, isto može odmah biti dobijeno na njegovo ime.

 

 1. Kućni ljubimci

Svi oni koji imaju nekog svog vjernog prijatelja, moraju u startu naglasiti za postojanje istog, jer ne gledaju svi vlasnici stanova blagonaklono na bivstvovanje životinja u svom stanu. Dodatno, istu stavku je potrebno navesti u ugovoru o zakupu stana.

 

 1. Potpišite Ugovor

Ugovor je taj koji štiti obije strane – i stanodavca i novog stanara. Potrebno je odrediti visinu kirije; način plaćanja – mjesečni, tromjesečni, polugodišnji ili godišnji; termin plaćanja – najčešće je to početkom mjeseca; dužinu trajanja Ugovora odnosno boravka; visinu depozita – najčešće je to iznos mjesečne kirije; – šta sve povlači aktiviranje depozita; ko je odgovoran za popravke u stanu; koliko osoba može da boravi; broj dobijenih ključeva u stanu; situacija prilikom potencijalnog raskida ugovor; posjeta vlasnika stanu – obično je jednom mjesečno i potrebno je najaviti 24h unaprijed. Ugovor je potrebno ovjeriti u sudu ili kod notara. U slučaju da ugovor zaključujete sa licem iz inostranstva, potrebno je da ugovor bude dvojezičan.

 

 1. Plan selidbe

Ako živite sami, prenijeti sve stvari je skoro pa nemoguća misija. Za to postoje osim porodice i prijatelja i specijalizovane firme čija je to glavna djelatnost. U slučaju da “unajmite” porodicu i prijatelje koštaće vas večeru ili gajbu piva. Glavno je naravno prvo prenijeti najbitnije sopstvene stvari.

 

 1. Spremni ste za ponovni početak

Svaki početak je zanimljiv. Ova selidba može da donese novi vjetar u leđa vašem životu, a nakon što sva selidba i raspakivanje budu gotovi, stan će postati vaš novi dom.

 

 1. Na mapi je ekipa

Ako ste spremni za novi stan, bilo da isti tražiti prvi ili stoprvi put, kod nas možete pronaći osim ovih savjeta i stručnu pomoć u potrazi za istim kako bi vam ubrzali cijeli proces, a to će vas koštati isključivo preporuku nekom vašem prijatelju ili članu porodice koji će se naći u istoj ili sličnoj situaciji.

Možete nas kontaktirati na 069/432-577 (Viber, WhatsApp, Telegram, SMS), na info@namapi.me i/ili na FB u inbox naše zvanične stranice NaMapi – Studio za nekretnine.

 

Naš predlog je trosoban stan poput ovog u zgradi Zetagradnje u Podgorici na Tuškom putu.

Izdavanje dvosoban stan Podgorica City kvart

 

11 savjeta kako efikasno prodati nekretninu

11 savjeta kako pravilno kupiti nekretninu

11 savjeta kako pripremiti stan na dan i smjestaj u turizmu

Stambeno kreditno savjetovanje

Procjena tržišne vrijednosti nekretnina Crna Gora

Marketing u nekretninama – Agencije za nekretnine Podgorica

 

Ponuda za Agencije za nekretnine