Marketing u nekretninama – Agencije za nekretnine Podgorica
 Home    Marketing u nekretninama – Agencije za nekretnine Podgorica

360 kamera

(Novo u Crnoj Gori)

VIRTUELNI PRIKAZ nekretnine – 360° fotografije. Stvarate utisak potencijalnom kupcu kao da se nalazi u stanu.

Marketing u nekretninama – Kako naći kupca – Agencije za nekretnine Podgorica

Agencije za nekretnine Podgorica, je jedan od traženijih ključnih riječi u Google pretrazi kada se radi o pretpostavljate nekretninama. 🙂

Pitate se kako ste dospjeli ovdje kroz Google pretragu? Narednih više desetina rečenica će vam temeljno pričati o cjelovitom (digital) marketingu na tržištu nekretnina.

Kako bi (brže) došlo do prodaje potrebno je da se ispune određeni preduslovi. Doba kada je oglas samo stojao na sajtu i čekao posjetioce je prošlost! Napretkom digitalnih tehnologija i digitalnog marketinga njenim dolaskom u Crnu Goru, mi stvaramo preduslov da se ciljevi prodajne strane zadovolje mnogo brže.

Ako ste na tržištu nekretnina prodajna strana koja prodaje ili izdaje nekretninu, bila ona stan, kuća, plac, poslovni prostor, bilo to u Podgorici, Budvi, ili nekom drugom gradu Crne Gore, sledećih nekoliko desetina rečenica je prava stvar za vas.

Izaći na teren, napraviti par fotografija telefonom i zatim uz veoma kratak opis objaviti nekretninu na sajt. Šta očekujete?

Sa druge strane, čak i prije pravljenja fotografija, bitno je početi sa istraživanjem tržišta. Ko su glavni potencijalni kupci vaše nekretnine? Da li je to fizičko ili pravno lice? Da li su to milenijalci ili sredovječni ljudi? Da li su mladi bračni parovi, penzioneri ili svježe razvedene osobe? Da li su iz Podgorice ili nekog drugog grada Crne Gore ili pak iz Skandinavije, Turske ili Rusije? Da li su možda “naši” koji su odselili i sada žele da se na neki način vrate ili imaju mjesto za odmor tokom zimskih ili ljetnjih dana. Dosta dodatnih pitanja se takođe krije iza ugla i čeka da bude iskorišćeno.

Nakon istraživanja, potrebno je profesionalno se posvetiti multimedijalnom dijelu posla. Na red dolazi pravljenje profesionalnih fotografija, inovativnih video snimaka i 360° fotografija (NOVO u Crnoj Gori – virtuelni prikaz nekretnine, kupac ima utisak kao da je u stanu ili kući) koje se nakon izlaska na teren, kompjuterski dodatno obrađuju čime se odaje utisak profesionalnosti i reprezentativnosti. Za potrebe fotografisanja, snimanja i 360° fotografija koristi se profesionalna oprema, koja nije mobilni telefon! Dodatno korisna stvar koja doprinosi kvalitetu jeste da su vremenski uslovi zadovoljavajući odnosno da se ne radi po lošem vremenu. Sunčano vrijeme uz par oblaka su dobitna kombinacija! Takođe, dnevno svjetlo značajno doprinosi prirodnosti sredine.

Dvosoban stan izdavanje City kvart Podgorica

Tokom boravka “na terenu” potrebno je preuzeti što veći broj bitnih informacija od strane prodajne strane, počevši od pratećih karakteristika koje čine tu nekretninu, preko mjesečnih (ili godišnjih) raščlanjenih troškova po jedinicama, do potencijalnih ideja koje mogu biti pretočene u djelo od novih vlasnika ili stanara nekretnine. Sve ovo se kasnije obrađuje da se stvori detaljan kreativansadržaj koji prodaje! Ovdje govorimo o marketingu sadržaja (eng. content marketing) koji po svojoj definiciji predstavlja takav sadržaj čiji je primarni cilj da ostavi utisak, izazove pažnju, proizvede relevantu vrijednost čime pripadajućoj ciljnoj grupi osim samog proizvoda (nekretnine) prodaje i svoj bit’ – ideju.

(Ovo predstavlja trećinu teksta)

Ipak, razlog za kreativno detaljno pisanje oglasa, nije jedini razlog zašto to radimo. Druga strana medalja krije su tome “da budete prvi na Google-u”. Da li ste ikada zapitali zašto ako za određene riječi koje ukucate vam na PRVOJ strani Google-a iskoči nešto određena. Razlog se krije u SEO optimizaciji (eng Search Engine Optimization) koji predstavlja proces dizajniranja, kodiranja, pisanja, programiranja i skriptovanja sajta, odnosno u našem slučaju konkretnog oglasa za prodaju nekretnine. Mi ćemo se u ovom trenutku zadržati na stavki – pisanje! Jeste da je za SEO potrebno vrijeme (pogotovo za nas nove online “junake”) da Google-u da do znanja da je naš sadržaj relevantan za prvu stranu Google,a da mu mi pripomognemo u tome potrebno je da objavljujemo sadržaj koji će da bude detaljan, kreativan i na taj način formulisan kako bi sadržao veliki broj ključnih riječi (koje se kucaju za određenu temu npr “dvosoban stan podgorica”) i to smisleno postavljenih koje bi Google algoritam (kada ponovo posjeti naš sajt da obradi i pokupi nove stvari na njemu) shvatio kao “ovaj sadržaj je sjajan za to i to – za početak druga strana u pretrazi. Ako bude posjećen i dijeljen – prva!

Dvosoban stan izdavanje Podgorica

Treća strana medalje, ako se tako može nazvati, može značajno da ubrza postupak pojavljivanja na prvoj stranici preaživača. Ona se zove Google Adwords. Google Adwords jeste opcija koja predstavlja dominantan izvor prihoda najvećeg pretraživača na svijetu. On funkcioniše na način, najplastičnije objašnjeno “odabereš ključne riječi koje potencijalni kupac može kucati u pretrazi, daš određeni novac i za svakog ko ukuca ključne riječi i zatim vidi i klikne na vaš oglas, Google se naplati”. Naravno iza ovoga stoji detaljna analiza kroz Keyword Planner ili neki drugi alat koji ukazuju na to koliko se koja ključna riječ (u kojoj zemlji i/ili gradu) traži u pretrazi u toku mjesec dana. Isti Keyword Planner se koristi i priliko pisanja detaljnog teksta – obogaćivanja istog ključnim riječima, čime se dodatno doprinosi ne samo da oglas bude optimizovan, već i smanjuje cijenu klika (kad neko klikne na oglas, neće biti plaćeno .30 centi Google-u već recimo .10 centi ili čak manje).

Nakon što pripremimo, optimizujemo i “poguramo” oglas, očekuje nas prevođenje detaljnog teksta na konkurentne strane jezike kao i ostatak postupka. Prevodimo oglase trenutno na engleski i ruski, dok uskoro očekujemo i turski i njemački jezik.

Dalje, na red dolazi objava na društvenim mrežama, u prvi plan se radi o Fejsbuku, Instagramu i LinkedIn-u. Osim prostog dijeljenja linka, potrebno je na neki način “isprovocirati” pratioce da zapamte objavu. Svakim lajkom, komentarom i podjelom “stimulišemo” Facebook algoritam da nam povećava organic reach (broj osoba do kojih dopre objava). Isto važi i za Instagram, Linkedin i druge društvene mreže. Kao dodatak, poželjno je koristiti i relevantne Facebook grupe kao što je Berza nekretnina Crna Gora – NaMapi koja je kvalitetno jezgro za dolazak do potencijalnog kupca.

Nakon što se “istroši” organski dio, na red stupa plaćeno oglašavanje. Sjećate li se istraživanja sa početka teksta? To istraživanje koristimo kako bi odredili i precizno targetirali publiku koja bi mogla, više od neke druge, biti zainteresovana za nekretninu koja se prodaje ili izdaje. Koristeći neku od kampanja u Ads Manager-u (Fejsbukov alat za kvalitetno plaćeno promovisanje), dolazimo do velikog broja osoba koje mogu biti zainteresovane za naš oglas.

Ako ste mislili da je tu kraj digitalnoj tehnologiji i da se tekst bliži kraju, prevarili ste se. 🙂 Dodatne opcije se tiču pojmova po imenu Remarketing i Google Analytics.

Što se Remarketinga tiče najlakše se može objasniti na sledeći način. Da li se sjećate kada se poslednji put posjetili Booking.com – sajt za rezervisanje smještaja u cijelom svijetu? Odaberete lokaciju Kopenhagen, datum nekih 7 dana u mjesecu maju, prelistate par oglasa i izađete. Mislite da su vas zaboravili? Zatim, uđete na neki drugi sajt kad ono reklama Bookinga – Kopenhagen u maju – i to poslednji poziv, poslednji smještaj preostao! E to je Remarketing – reklame koje podsjećaju i love posjetioca u narednih 10,30,90 dana, dok ne izađe iz opticaja, sa ciljem da ga podsjete i vrate na oglas i to obično izgleda ovako.

Kopenhagen smestaj

Prativši marketing petlju, dolazimo do dijela koji se tiče analiziranja, a za to se koristi Google Analytics, alat koji služi za mjerenje posjećenosti sajta, lociranja odakle dolaze posjete, da li se koriste mobilni uređaji (i koji!) ili računar, koliko se posjetilac zadrži na sajtu, sa kojim platformi dolazi najveći broj posjeta i slično. Naravno, sve se ovo prebaci sa posmatranja cjelokupnog sajta, na posmatranje konkretnog indivualnog linka oglasa, sa ciljem da se analizira trenutna situacija, potencijalne greške i šanse koje se mogu iskoristiti da se dodatno popravi situacija i ostvari cilj.

Naravno, ukoliko vaša svijest nije dovoljno razvijena o gorenavedenima stvarima, omogućavamo vam da besplatno objavite oglas na našoj platformi jednostavnom registracijom, prijavom i dodavanjem oglasa za šta je potrebno svega nekoliko koraka.

(Nastaviće se…)

Upitom na naš email info@namapi.me (ili na broj 069/432-577 – slobodno koristite Viber poruku 🙂 ) vam stojimo na raspolaganju za sve potrebne konsultacije.

Neki od naših profesionalnih oglasa izgledaju ovako:

p.s. obratite pažnju na mjerač posjećenosti svakog oglasa. 🙂

Prodaja Dvosoban stan Preko Morace na uglu Moskovske i Bulevara

Prodaja Garsonjera u Zagoriču kod City keja Novogradnja

Izdavanje Jednosoban stan kod Ljubovica u zgradi Cijevne komerc

City kvart Dvosoban namješten stan sa garažom Prodaja

Veliki Dvosoban stan Stari Aerodrom prodaja zgrada Normal

Veliki dvosoban stan u ulici Ivana Vujosevica Preko Morace na prodaju

Agencije za nekretnine Podgorica

Mi nismo klasična staromodna agencija za nekretnine! 🙂 Maperi su ti koji pomažu agencijama i fizičkim licima da lakše ostvare svoj cilj.

….
Da saznate kako lakše da prodate nekretninu pročitajte naših 11 savjeta.

Ukoliko želite da uvidite na šta sve treba obratiti pažnju prilikom kupovine nekretnine možete pročitati naših 11 savjeta ovdje.

Ukoliko ste agencija za nekretnine kliknite ovdje.

Da uvidite kako lakše dobiti stambeni kredit kliknite ovdje.

Da se vratite na početnu stranicu na sajtu na mapi kliknite ovdje.